Szybki śledzik bez śmietany :)

Składniki: 

 

Przepis:
Przed przygotowaniem dania śledzie należy porządnie wymoczyć! Najlepiej jest kupić filety – wtedy czas moczenia automatycznie się skraca. Jeśli mamy mało czasu wystarczy godzinę moczyć w wodzie, a później ok. godziny w mleku, żeby smak i konsystencja były delikatne.
Śledzie moczy się głównie po to, by pozbyć się ich przykrego rybnego zapachu, a także nadmiaru soli. Poza tym, wcześniej namoczone śledzie są bardziej kruche i łatwiejsze do przygotowania.

http://www.poradnikzdrowie.pl/zywienie/przydatne-w-kuchni/sledzie-jak-je-przyrzadzic-jak-moczyc-smazyc-i-marynowac-sledzie_36348.html

Moczenie ma za zadanie wypłukanie zbyt dużej ilości soli, ale także niweluje przykry “rybi” aromat. Gotowe filety można podawać w całości lub pokroić na wąskie paseczki i włożyć do miseczki. Ogórki i cebulkę pokroić w kostkę i dodać do ryby. 2 łyżeczki musztardy zmieszać z jogurtem, doprawić pieprzem. Śledzie zalać sosem i voile! 🙂

 

 

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *