Świąteczne ciasto z batatów
Niektórzy próbowali pewnie ciasta marchewkowego… z fasoli, z ciecierzycy… ale z batatów? Okazuje się, że z batatów również można zrobić ciasto – ich słodki smak idealnie nadaje się do wyrobów cukierniczych :)!
Składniki:
- 2 duże bataty i 1 mały
- 3 jajka
- 300 ml mleka kokosowego
- pół szklanki brązowego cukru
- cynamon (ja dałam ok. łyżeczki)
- sok z połówki cytryny
Bataty obrać, pokroić w kostkę, przepłukać i gotować do miękkości. Odcedzić, zdjąć pokrywkę i dać im ok.20 minut na odparowanie (w tym czasie można np. wziąć prysznic :D). Następnie bataty przełożyć do miski, wbić jajka, cynamon, wlać mleczko, wsypać cukier i wycisnąć połówkę cytryny. Zblendować do uzyskania gładkiej masy.
Piekarnik nastawić na 160 stopni i termoobieg.
Tortownicę wysmarować masłem i posypać bułką tartą. Wlać masę i włożyć do piekarnika. Piec 1 godz. 20 minut -1 godz 30 minut. Po tym czasie zostawić ciasto w piekarniku do ostygnięcia (wtedy nie oklapnie).
Na koniec: delektować się smakiem:)