Sushi dla laików

Ja również jestem laikiem w kwestii sushi, ale bardzo je lubię! Zwłaszcza podstawową wersję: ryż, wędzony łosoś, warzywa. Sama nie przygotowuję sushi z surowej ryby, takie cuda jem to tylko w sprawdzonych restauracjach, które ufam, że mają sprawdzonych dostawców :). Wiem że dużo ludzi boi się je samodzielnie przygotować, jednak zaręczam, że wcale nie jest to takie trudne jak się wydaje. Do sushi na pewno potrzebujecie liście wodorostów nori i specjalny ryż do sushi (ma mniejsze ziarenka i lepiej się klei), sos sojowy, wasabi. Warto rozpocząć swoją przygodę od zestawu, który możecie kupić np. TUTAJ, a później uzupełniać zestaw dokupując produkty, które Wam się skończą. Przygotowywanie sushi to świetna zabawa!

Składniki:

  • 2 listki wodorostów nori,
  • 150g ryżu do sushi,
  • 1/2 ogórka zielonego,
  • 1/2 papryki długiej,
  • 1/2 opakowania łosoś wędzony,
  • wasabi,
  • sos sojowy,
  • opcjonalnie ocet ryżowy.

Potrzebujesz dodatkowo:

  • matę bambusową do sushi
  • pałeczki (nie są konieczne, ale czyż to nie największa frajda? 😉 ) / rączki
  • miseczka z zimną wodą.

Przygotowanie:

Zacznij od ugotowania ryżu. Na 100g wody przypada szklanka wody, więc wsyp 150g i dodaj półtorej szklanki wody. Od zagotowania gotuj pod przykrywką przez 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj ryż, żeby nie przywarł do garnka. Można ugotować z dodatkiem cukru i octu ryżowego, ale ja ten etap pomijam – po prostu tak bardziej mi smakuje :). W czasie jak ryż będzie się gotował, przygotuj warzywa do sushi. Najlepiej jest przyłożyć ogórka i paprykę do krótszego boku listka nori i w ten sposób dobrać długość warzyw. Następnie pokrój warzywa w cienkie słupki. To samo zrób z łososiem. Gdy ryż wchłonie wodę, zdejmij go z ognia i poczekaj aż ostygnie. Listek nori wyłóż na bambusowej macie. Zwilż dłonie w przygotowanej wodzie i rozłóż równomiernie warstwę ryżu na matowej stronie nori do 3/4 wysokości- zostaw pasek ok. 3 cm na końcu bez ryżu, będzie potrzebny do sklejenia rolki. Ryż musi być dociśnięty do nori, by ładnie się skleił. Na ryżu ułóż kawałki warzyw i łososia. Powinno to wyglądać mniej więcej tak (zdjęcie ze stronki www.satinn.pl ):

Zawiń sushi przy użyciu bambusowej maty. Jeśli robisz to pierwszy raz, polecam obejrzeć TEN filmik  . Włączcie go sobie od 1:05, to traficie na najważniejszy moment :). Następnie należy przygotować drugą rolkę. Rolkę sushi kroi się bardzo ostrym nożem – przed każdym przekrojeniem należy go zwilżyć wodą, a po przekrojeniu wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Sushi ułożyć na talerzu.

Przygotować dwie miseczki : do jednej wlać sos sojowy, a do drugiej nałożyć wasabi. Każdy kawałek przed zjedzeniem moczyć w sosie sojowym i dodać wasabi.

Kaloryczność jednej rolki domowego sushi, 12 kawałków, to ok. 320 kcal.

Smacznego!

Dietetyk Barbara Klawe

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *