Sushi dla laików
Ja również jestem laikiem w kwestii sushi, ale bardzo je lubię! Zwłaszcza podstawową wersję: ryż, wędzony łosoś, warzywa. Sama nie przygotowuję sushi z surowej ryby, takie cuda jem to tylko w sprawdzonych restauracjach, które ufam, że mają sprawdzonych dostawców :). Wiem że dużo ludzi boi się je samodzielnie przygotować, jednak zaręczam, że wcale nie jest to takie trudne jak się wydaje. Do sushi na pewno potrzebujecie liście wodorostów nori i specjalny ryż do sushi (ma mniejsze ziarenka i lepiej się klei), sos sojowy, wasabi. Warto rozpocząć swoją przygodę od zestawu, który możecie kupić np. TUTAJ, a później uzupełniać zestaw dokupując produkty, które Wam się skończą. Przygotowywanie sushi to świetna zabawa!
Składniki:
- 2 listki wodorostów nori,
- 150g ryżu do sushi,
- 1/2 ogórka zielonego,
- 1/2 papryki długiej,
- 1/2 opakowania łosoś wędzony,
- wasabi,
- sos sojowy,
- opcjonalnie ocet ryżowy.
Potrzebujesz dodatkowo:
- matę bambusową do sushi
- pałeczki (nie są konieczne, ale czyż to nie największa frajda? 😉 ) / rączki
- miseczka z zimną wodą.
Przygotowanie:
Zacznij od ugotowania ryżu. Na 100g wody przypada szklanka wody, więc wsyp 150g i dodaj półtorej szklanki wody. Od zagotowania gotuj pod przykrywką przez 10 minut. Od czasu do czasu zamieszaj ryż, żeby nie przywarł do garnka. Można ugotować z dodatkiem cukru i octu ryżowego, ale ja ten etap pomijam – po prostu tak bardziej mi smakuje :). W czasie jak ryż będzie się gotował, przygotuj warzywa do sushi. Najlepiej jest przyłożyć ogórka i paprykę do krótszego boku listka nori i w ten sposób dobrać długość warzyw. Następnie pokrój warzywa w cienkie słupki. To samo zrób z łososiem. Gdy ryż wchłonie wodę, zdejmij go z ognia i poczekaj aż ostygnie. Listek nori wyłóż na bambusowej macie. Zwilż dłonie w przygotowanej wodzie i rozłóż równomiernie warstwę ryżu na matowej stronie nori do 3/4 wysokości- zostaw pasek ok. 3 cm na końcu bez ryżu, będzie potrzebny do sklejenia rolki. Ryż musi być dociśnięty do nori, by ładnie się skleił. Na ryżu ułóż kawałki warzyw i łososia. Powinno to wyglądać mniej więcej tak (zdjęcie ze stronki www.satinn.pl ):
Zawiń sushi przy użyciu bambusowej maty. Jeśli robisz to pierwszy raz, polecam obejrzeć TEN filmik . Włączcie go sobie od 1:05, to traficie na najważniejszy moment :). Następnie należy przygotować drugą rolkę. Rolkę sushi kroi się bardzo ostrym nożem – przed każdym przekrojeniem należy go zwilżyć wodą, a po przekrojeniu wytrzeć ręcznikiem kuchennym. Sushi ułożyć na talerzu.
Przygotować dwie miseczki : do jednej wlać sos sojowy, a do drugiej nałożyć wasabi. Każdy kawałek przed zjedzeniem moczyć w sosie sojowym i dodać wasabi.
Kaloryczność jednej rolki domowego sushi, 12 kawałków, to ok. 320 kcal.
Smacznego!
Dietetyk Barbara Klawe