Spaghetti bolognese z indykiem
Lista zakupów:
- Mielona pierś z indyka 100g
- koncentrat pomidorowy łyżeczka-dwie
- łyżka mąki
- łyżka oleju rzepakowego
- 1 mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- Makaron razowy
Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu. W rondelku rozgrzać olej, wsypać mąkę i szybko wymieszać. Dodać koncentrat i wodę (ok. pół szklanki). Energicznie wymieszać trzepaczką, aby nie porobiły się grudki aż zgęstnieje (w razie potrzeby dodać jeszcze wody). Cebulkę pokroić w kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę i dodać do sosu. Osobno usmażyć mięso, które należy doprawić (u mnie papryka wędzona ok. szczypty, czosnek granulowany, papryka ostra). Sos dusić na małym ogniu aż dodana cebulka zmięknie. Następnie sos dodać do mięsa i jeszcze chwilę wspólnie poddusić. Doprawić do smaku.
Jeśli jesteś zainteresowany/a smaczną, zdrową dietą, zapoznaj się z naszą ofertą i umów się na wizytę 🙂 Zapraszam! KLIK!
Smacznego 🙂
Dietetyk
Barbara Klawe