Sernik na zimno
Każdy lubi czasem wrzucić coś słodkiego na ząb. Niestety wszelkie ciasta, ciachetka, batoniki są pustymi kaloriami, które naszemu organizmowi nie są do niczego potrzebne. Dzisiaj chciałabym przedstawić ciekawą propozycję – sernik na zimno, specjał mojej mamy, ale w wersji light. Nie zawiera on ani grama mąki, a jest przepyszny!
Składniki:
Serek naturalny 0% 600g
Jogurt 1,5% 3 łyżki
wiśnie mrożone bez pestek 250 g
miód pszczeli 2 łyżki (można użyć słodzika)
Wykonanie:
Serki, jogurt i łyżkę miodu wymieszać by powstała jednolita masa. Łyżeczkę lub dwie żelatyny zalać małą ilością wrzątku. Odczekać chwilę by żelatyna wystygła (żeby zapobiec zważeniu jogurtu) i wlać żelatynę do naszej masy. Włożyć do lodówki i czekać aż masa będzie sztywna.
Aby przygotować galaretkę należy najpierw przygotować kompot. Owoce zagotować w litrze wody. Dodać do nich łyżkę miodu i gotować przez ok. 30 minut. W tym czasie żelatynę zalać małą ilością wody i dokładnie wymieszać. Połączyć Kompot z wiśni z żelatyną i zalać sztywny już sernik. Sernik z galaretką wstawić z powrotem do lodówki i odczekać aż stężeje.
Kawałki sernika najlepiej nakładać dużą łyżką tak jak lody, wtedy się nie rozpadają 😉