Pyszny Hummus z suszonymi pomidorami

Do hummusu potrzebne są dwie rzeczy : pasta tahini i pasta z ciecierzycy z dodatkami

Tahini to pasta sezamowa, którą można kupić, bądź zrobić samemu.

Są różne metody przygotowania jej, a oto moja – składniki:

  • sezam
  • oliwa z oliwek
  • duuuużo czosnku – 4-5 ząbków
  • sól pieprz
  • trochę soku z cytryny

 

Przygotowanie: 

Sezam należy prażyć na patelni porcjami, tak aby się nie przypalił (przypalny zepsuje cały hummus, gdyż nada gorzki smak). Podprażony sezam przekładamy do jednego pojemnika, dodajemy powoli oliwy i zaczynamy blendować. Do uzyskania gładkiej masy. W między czasie dodajemy obrany i pokrojony w plastry czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny.

Tahini można przez miesiąc przechowywać w słoiku w lodówce. Jednorazowo do Hummusu dodaje się ok. łyżki -dwóch

 

 Hummus 

 

  • Ciecierzyca – z puszki bądź przygotowujemy sami (moczymy 12 godzin, a następnie gotujemy 1,5h)
  • Słoik suszonych pomidorów
  • Tahini – łyżka

trochę oleju z pomidorów dla smaku 🙂

Wszystkie składniki blendujemy razem. Pod koniec doprawiamy do smaku.

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *