Pyszny Hummus z suszonymi pomidorami
Do hummusu potrzebne są dwie rzeczy : pasta tahini i pasta z ciecierzycy z dodatkami
Tahini to pasta sezamowa, którą można kupić, bądź zrobić samemu.
Są różne metody przygotowania jej, a oto moja – składniki:
- sezam
- oliwa z oliwek
- duuuużo czosnku – 4-5 ząbków
- sól pieprz
- trochę soku z cytryny
Przygotowanie:
Sezam należy prażyć na patelni porcjami, tak aby się nie przypalił (przypalny zepsuje cały hummus, gdyż nada gorzki smak). Podprażony sezam przekładamy do jednego pojemnika, dodajemy powoli oliwy i zaczynamy blendować. Do uzyskania gładkiej masy. W między czasie dodajemy obrany i pokrojony w plastry czosnek, sól, pieprz i sok z cytryny.
Tahini można przez miesiąc przechowywać w słoiku w lodówce. Jednorazowo do Hummusu dodaje się ok. łyżki -dwóch
Hummus
- Ciecierzyca – z puszki bądź przygotowujemy sami (moczymy 12 godzin, a następnie gotujemy 1,5h)
- Słoik suszonych pomidorów
- Tahini – łyżka
trochę oleju z pomidorów dla smaku 🙂
Wszystkie składniki blendujemy razem. Pod koniec doprawiamy do smaku.