Pieczony kalafior
Składniki:
- 1 kalafior
- 2-3 łyżki oleju
- przyprawy: sól morska, papryka wędzona, papryka słodka, chilli, czosnek granulowany.
Przygotowanie:
Kalafiora obrać z liści, umyć, osuszyć. Podzielić na różyczki, wyłożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Kalafiora skropić olejem, wymieszać i doprawić. przyprawami. Piec w 180 stopniach 40 minut. W między czasie sprawdzaj miękkość kalafiora, jeśli nożyk wchodzi bez problemu, tzn że kalafior jest gotowy. Z zewnątrz powinien być delikatnie zarumieniony.
Możesz podawać kalafiora z delikatnym sosem jogurtowym, natomiast ja akurat miałam zrobiony majonez z aquafaby, który też genialnie do tego pasuje.
Smacznego!!
Dietetyk,
B.Maserok
Aby skorzystać z naszych kuracji dietetycznych wejdź na stronę:
www.jedzzrozumem.pl