Pieczony kalafior

Składniki:

  • 1 kalafior
  • 2-3 łyżki oleju
  • przyprawy: sól morska, papryka wędzona, papryka słodka, chilli, czosnek granulowany.

Przygotowanie: 
Kalafiora obrać z liści, umyć, osuszyć. Podzielić na różyczki, wyłożyć na blaszce przykrytej papierem do pieczenia. Kalafiora skropić olejem, wymieszać i doprawić. przyprawami. Piec w 180 stopniach 40 minut. W między czasie sprawdzaj miękkość kalafiora, jeśli nożyk wchodzi bez problemu, tzn że kalafior jest gotowy. Z zewnątrz powinien być delikatnie zarumieniony.
Możesz podawać kalafiora z delikatnym sosem jogurtowym, natomiast ja akurat miałam zrobiony majonez z aquafaby, który też genialnie do tego pasuje.

Smacznego!!

Dietetyk,
B.Maserok

Aby skorzystać z naszych kuracji dietetycznych wejdź na stronę:
www.jedzzrozumem.pl

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *