Penne z rydzami i szpinakiem
Sezon grzybowy w pełni, warto więc wprowadzić kilka nowych dań do jadłospisu.
Składniki:
- rydze lub inne grzyby 100g
- makaron penne razowy 70 g (szklanka)
- jogurt grecki 2% tłuszczu 100g (1/2 kubeczka 200g)
- szpinak baby świeży 3 garście
- cebula 1/2 szt ok. 40g
- olej rzepakowy łyżka
Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone grzyby i podsmażyć je do miękkości. Następnie dodać szpinak i dusić pod pokrywką, aż liście “zwiędną”. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i jogurt grecki. Wymieszać i doprawić odrobiną soli i pieprzem. Podawać z makaronem. Na koniec można posypać odrobiną twardego żółtego sera Grana Podano.
Spersonalizowane diety: www.jedzzrozumem.pl
mgr Barbara Klawe, dietetyk