Penne z rydzami i szpinakiem

Sezon grzybowy w pełni, warto więc wprowadzić kilka nowych dań do jadłospisu.

Składniki:

  • rydze lub inne grzyby 100g
  • makaron penne razowy 70 g (szklanka)
  • jogurt grecki 2% tłuszczu 100g (1/2 kubeczka 200g)
  • szpinak baby świeży 3 garście
  • cebula 1/2 szt ok. 40g
  • olej rzepakowy łyżka

Przygotowanie:
Makaron ugotować al dente wg. przepisu na opakowaniu. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojone grzyby i podsmażyć je do miękkości. Następnie dodać szpinak i dusić pod pokrywką, aż liście “zwiędną”. Następnie dodać pokrojoną w kostkę cebulkę i jogurt grecki. Wymieszać i doprawić odrobiną soli i pieprzem. Podawać z makaronem. Na koniec można posypać odrobiną twardego żółtego sera Grana Podano.

Spersonalizowane diety: www.jedzzrozumem.pl

mgr Barbara Klawe, dietetyk

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *