Papryki faszerowane warzywami w pikantnym sosie.

Witam serdecznie!! Po długiej przerwie i komentarzach przyjaciół “jak długo mamy patrzeć na ten makaron z warzywami” wrzucam przepis na pieczoną paprykę 🙂 Dosyć lekkie danie, dobre na kolację, ponieważ nie obciąża żołądka. Danie składa się z samych warzyw, tak więc jest dobre dla wegetarian i dbających o linię (nawet chłopaków – mojemu bardzo smakowało:) Zamieszczona lista składników jest dla 2 osób.

Składniki: 
2 papryki
1/2 cukini
1/2 cebuli
ząbek czosnku
6 pieczarek
ok. 1/2l soku np. Tymbark Pikantny Pomidor
łyżka mąki 
1/4 szklanki mleka 2% 
łyżka oleju rzepakowego
sól, pieprz, zioła.

Przepis:
Paprykom odciąć górną część (ok 1/4), która posłuży później za kapelusik. Usunąć gniazda nasienne i wypłukać. Warzywa umyć, obrać, osuszyć i pokroić w drobną kostkę. Gdy będą podsmażone, zalać sokiem. Mąkę wymieszać w szklance z mlekiem i dodać do warzyw sokiem. Dzięki temu sos się zagęści. Wszystko przyprawić wedle uznania. Piekarnik nastawić na 180 st. C. Sprawdzić czy papryki stabilnie stoją, jeśli nie to obciąć trochę podstawę, żeby nie przewracały się w piekarniku (czyszczenie piekarnika po sosie nie jest przyjemnością). Napełnić papryki farszem i ułożyć w piekarniku na papierze lub w naczyniu żaroodpornym. Piec przez 30 min. 

Kaloryczność
141 kcal /porcję

Smacznego!!

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *