Papryka faszerowana

Jeśli w Twojej kuchni zawiało ostatnio nudą, spróbuj koniecznie zamiast zwykłego risotto lub makaronu z warzywami lub kaszy z czymś – przygotować to samo ale w wydrążonym warzywie. Jest to już zupełnie inne danie, które do tego bardzo ładnie się prezentuje. Faszerować możesz cukinię, bakłażana(Faszerowany bakłażan -KLIK), pieczarki, pomidory, ziemniaki i paprykę. Podaję przepis na tą ostatnią, ponieważ mi wyjątkowo przypadła do gustu 🙂


LISTA ZAKUPÓW

  • 3 papryki
  • puszka zielonego groszku
  • cebula czerwona
  • 2 upieczone, przyprawione udka z kurczaka
  • pęczek koperku
  • łyżka oleju rzepakowego
  • ryż brązowy woreczek
  • ser kozi twardy

Przygotowanie:
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, przekroić na połówki i ułożyć w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Ryż brązowy ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Groszek odcedzić i włożyć do średniej miski. Dodać posiekany i umyty koperek. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę i podsmażyć na złoto. Dodać do miseczki z groszkiem. Udka obrać z mięsa, pokroić drobno i dodać do reszty farszu.Następnie dodać ugotowany ryż i zetrzeć ser kozi. Farsz dokładnie wymieszać i wyłożyć nim połówki papryk. Naczynie żaroodporne zamknąć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. godziny.

Smacznego!

Jeśli jesteś zainteresowana/y zdrową i zbilansowaną dietą wejdź na stronę www.jedzzrozumem.pl

Dietetyk
Barbara Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *