Papryka faszerowana
Jeśli w Twojej kuchni zawiało ostatnio nudą, spróbuj koniecznie zamiast zwykłego risotto lub makaronu z warzywami lub kaszy z czymś – przygotować to samo ale w wydrążonym warzywie. Jest to już zupełnie inne danie, które do tego bardzo ładnie się prezentuje. Faszerować możesz cukinię, bakłażana(Faszerowany bakłażan -KLIK), pieczarki, pomidory, ziemniaki i paprykę. Podaję przepis na tą ostatnią, ponieważ mi wyjątkowo przypadła do gustu 🙂
- 3 papryki
- puszka zielonego groszku
- cebula czerwona
- 2 upieczone, przyprawione udka z kurczaka
- pęczek koperku
- łyżka oleju rzepakowego
- ryż brązowy woreczek
- ser kozi twardy
Przygotowanie:
Papryki oczyścić z gniazd nasiennych, przekroić na połówki i ułożyć w natłuszczonym olejem naczyniu żaroodpornym. Ryż brązowy ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Groszek odcedzić i włożyć do średniej miski. Dodać posiekany i umyty koperek. Na patelni rozgrzać olej, dodać posiekaną cebulkę i podsmażyć na złoto. Dodać do miseczki z groszkiem. Udka obrać z mięsa, pokroić drobno i dodać do reszty farszu.Następnie dodać ugotowany ryż i zetrzeć ser kozi. Farsz dokładnie wymieszać i wyłożyć nim połówki papryk. Naczynie żaroodporne zamknąć pokrywką i wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec ok. godziny.
Smacznego!
Jeśli jesteś zainteresowana/y zdrową i zbilansowaną dietą wejdź na stronę www.jedzzrozumem.pl
Dietetyk
Barbara Klawe