Omlet z szynką i serem

Omlet może być podawany w wersji na słodko jak i na wytrawnie, w zależności od tego co kto lubi.
U mnie to różnie bywa, więc dzisiaj akurat przygotowałam omlet wytrawny :).
  • Składniki na dwie osoby:
  • 4 jajka
  • 2 łyżki wody
  • 2 plastry żółtego sera
  • 2 plastry szynki drobiowej
  • mieszanka przypraw włoska
  • łyżka oleju

 

Przygotowanie: 
Jajka, wodę i przyprawę zblendować. Dodać pokrojone w kostkę szynkę i ser i wymieszać łyżką.
Na patelni teflonowej rozgrzać łyżkę oleju (dno patelni musi być równomiernie wysmarowane) i wlać masę jajeczną. Smażyć omlet przykryty pokrywką, co jakiś czas odchylając łopatką brzegi omletu. Gdy zobaczycie, że góra omletu zaczyna się już ścinać, to czas by omlet przewrócić (jajko nie może już być płynne) . Szybkim ruchem odwrócić patelnię do góry nogami, tak by omlet spadł na trzymaną przez nas pokrywkę. Następnie zsuwamy omlet z powrotem na patelnię i obsmażamy jeszcze chwilę. Na koniec przełożyć gotowy omlet na talerz i podawać z dowolnymi dodatkami, np. ze świeżą cebulką :).

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *