Makaron z warzywami
Od jakiegoś czasu jestem rozkochana w penne razowym (Lubella) – co moi domownicy na pewno zauważyli 😉 Dlaczego makaron razowy? A dlatego, że jest przygotowany mąki pełnoziarnistej – z całego ziarna pszenicy (łuski, jądra i kiełku), a nie tylko bielma jak w przypadku zwykłego makaronu. Łuska dostarcza cennego błonnika i witamin z grupy B, jądro ziarna węglowodanów złożonych czyli źródła energii dla organizmu, natomiast kiełki ziaren są źródłem witamin z grupy B (niacyny i folacyny) i takich minerałów jak fosfor, żelazo, cynk i magez. Na poparcie moich słów załączam skład obu makaronów ze strony Lubelli. Skład jest niemal identyczny, natomiast firma nie chwali się zawartością błonnika, witamin i składników mineralnych w makaronie tradycyjnym, co ewidentnie wskazuje na to, że albo ich tam nie ma albo ta zawartość jest bardzo niewielka.
Makaron penne razowy “pióra” Makaron penne tradycyjny
Wartość energetyczna
|
1429 kJ (336 kcal)
|
Białko
|
13,5 g
|
Węglowodany
|
69,9 g
|
Tłuszcz
|
0,3 g
|
Przechodząc do konkretów, na obiad proponuję taki właśnie makaron z kurczakiem i warzywami polany sosem ziołowym. Danie dostarcza dużo energii, więc większa porcja będzie idealna dla tych, którzy np. pracują fizycznie lub intensywnie trenują. Jeśli chcecie schudnąć, a mimo to macie ochotę na ten specjał – zjedzcie małą porcję i zrezygnujcie z sosu, a makaron zjedzcie makaron w formie al dente (natomiast jeśli chcecie przytyć to najlepiej ugotować go w sposób tradycyjny).
Makaron skomponujcie z warzywami które lubicie, ja wybrałam brokuły, marchewkę, cebulę, paprykę, cukinię, papryczkę chili i pieczarki. Mmmmm… już jestem głodna, jak myślę o tym jakie to było pyszne!
Kaloryczność: ok. 350 kcal
Czas przygotowania: 1h
- brokuł
- 3 pieczarki
- marchew
- 1/2 cukinii
- 1/2 cebuli
- 2 ząbki czosnku
- papryka
- łyżka oleju
- 2 piersi z kurczaka
- szklanka mleka
- łyżeczka mąki
- łyżeczka serka ziołowego almette
- zioła prowansalskie
- szklanka mleka
- łyżeczka mąki
- czubata łyżeczka serka ziołowego almette
Przepis:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. 1 paczka wystarczy dla 4 osób, więc na jedną przypada ok. 100g
Brokuła obrać z liści, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Gdy będzie miękki przelać zimną wodą, żeby nie stracił koloru.
Pozostałe warzywa i pieczarki umyć, obrać pozbawić części niejadalnych. Paprykę, paprykę chili, cebulkę pokroić w kostkę, marchewkę w słupki, a cukinię w plastry. Mięso umyć, osuszyć, rozdzielić i pokroić, a następnie oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Rozgrzać łyżeczkę oleju na patelni, rozgnieść czosnek i podsmażyć z cebulką,pieczarkami, cukinią i mięsem. Dodać marchew i paprykę i dusić ok 15 minut pod pokrywką. Na koniec wymieszać z ugotowanymi wcześniej brokułami.
Dodatkowo można sporządzić sos serowy na bazie mleka…
pół szklanki mleka podgrzać w rondelku, a drugie pól zmieszać z łyżeczką mąki i czubatą łyżeczką serka ziołowego almette.
Bon apetit! 🙂