Leczo z ciecierzycą
Pyszne, rozgrzewające, warzywne leczo z dodatkiem ciecierzycy. Dobierz do niego dowolny dodatek węglowodanowy – kaszę gryczaną, ryż brązowy czy chociaż pieczywo razowe, by uzupełnić aminokwasy z cieciorki.
Składniki:
- bakłażan
- mała cukinia
- 1 puszka ciecierzycy konserwowej
- papryka
- cebula
- olej rzepakowy 1 łyżka
- pomidory z puszki
- papryka słodka, ostra, kminek rzymski, sól, pieprz
Przygotowanie:
Cukinię, bakłażana, paprykę i cebulkę pokroić w kostkę. Pomidory z puszki przełożyć do miseczki i zblendować. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć pokrojoną cebulkę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodać cukinię, bakłażana i paprykę i jeszcze chwilę poddusić. Zalać wszystko zblendowanymi pomidorami. Ciecierzycę wysypać na sitko (wodę z ciecierzycy możesz odlać i wykorzystać do wegańskiego majonezu) i przepłukać kilka razy. Następnie dodać do reszty składników. Leczo doprawić do smaku.
Smacznego!
Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety – zapraszam do kontaktu :).