Kruche ciasteczka owsiane bez jajek

Od dłuższego czasu męczyłam się z różnymi przepisami na zdrowe ciasteczka… Niestety zwykle smakowo były ok, ale konsystencja pozostawiała wiele do życzenia… Stąd postanowiłam przekształcić jeden z tradycyjnych przepisów i trochę go uzdrowić 🙂 Te ciastka wychodzą rewelacyjne, kruchutkie i ciężko się powstrzymać żeby ich nie podjadać gdy są w zasięgu ręki…

 Składniki:

  • 2,5 szklanki platków owsianych
  • 200g oleju kokosowego (jeszcze raz dziękuję Natalia Wareńczak ♥)
  • 3 łyżki miodu
  • 1/2 banana
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 2/3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • cynamon

 

Przygotowanie:
 Na początek zblendować płatki owsiane na mąkę owsianą. Olej kokosowy i miód utrzeć razem, dodać płatki (a właściwie już mąkę owsianą), banana, mąkę pszenną, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną i cynamon. Zmiksować wszystko razem. Wykładać małymi porcjami na blachę do pieczenia przykrytą papierem. Można układać kuleczki i przyciskać łyżeczką, żeby byly płaskie. Piec w 180 stopniach ok. 13 minut (pod koniec obserwować – mi się troszkę przypiekły)
Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *