Kotleciki rybne
Kotleciki które zaskakują smakiem, moim skromnym zdaniem lepsze od klasycznych klopsów mięsnych :). Zniknęły w mig!! Przepis nie zawiera jajek, więc nada się dla alergików. Z pewnością powrócą na nasz stół… myślę że dzięki temu też ryba częściej będzie lądowała na niejednym stole 😉
Przepis jest na 6 sztuk:
- 250g polędwicy z dorsza
- łyżka skrobi ziemniaczanej (dodaję ją zamiast jajka)
- łyżka czubata bułki tartej
- natka pietruszki drobno posiekanej
- łyżeczka pieprzu ziołowego
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 papryczki chilli
- 1-2 łyżki oleju rzepakowego do usmażenia
Polędwicę z dorsza zblendować. Następnie wymieszać ze skrobią, natką pietruszki, pieprzem ziołowym, solą i drobno pokrojoną papryczką chilli. Formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony.
U nas wylądowały na talerzach z ziemniaczkami w mundurkach i surówką z marchwi i jabłka. Na zdjęciu jedna sztuka – nie przepadam za rybami – więc nakładałam ostrożnie 😀 Ale oczywiście jak spróbowałam to jeszcze 1,5 sztuki dołożyłam. Także dobrze radzę, liczcie choć 2 sztuki na osobę 🙂
Bierzcie i jedzcie z tego wszyscy!! 🙂 I dajcie znać czy smakowało :*
Dietetyk Basia Klawe
697-364-443