Jajka zapieczone w szynce

Połączenie jajka i szynki, to zawsze dobry pomysł <3. Prostym i sprawdzonym przepisem są jajka zapiekane.

Potrzebujesz:

  • naczynie żaroodporne
  • kokilki lub formę na muffinki
  • 2 jajka
  • 2 plastry szynki
  • odrobina oleju
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Kokilki lub formę na muffinki delikatnie natłuścić. Wyłożyć je plastrami szynki tak, by w środku było wgłębienie do którego można wbić jajko. Po wbiciu jajek przyprawić je solą i pieprzem. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlać wodę tak by sięgała do połowy naczynia z jajkami. Wstawić jajka do piekarnika i piec ok. 20 minut. Zaglądaj do piekarnika od czasu do czasu, by wyjąć je w idealnym momencie. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Szynkę z jajkiem można wyjąć z naczynia – szynka powinna być chrupiąca i trzymać kształt foremki 🙂 

Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety, kliknij KONTAKT

Smacznego!

Dietetyk Barbara Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *