Jajka zapieczone w szynce
Połączenie jajka i szynki, to zawsze dobry pomysł <3. Prostym i sprawdzonym przepisem są jajka zapiekane.
Potrzebujesz:
- naczynie żaroodporne
- kokilki lub formę na muffinki
- 2 jajka
- 2 plastry szynki
- odrobina oleju
- sól, pieprz
Przygotowanie:
Kokilki lub formę na muffinki delikatnie natłuścić. Wyłożyć je plastrami szynki tak, by w środku było wgłębienie do którego można wbić jajko. Po wbiciu jajek przyprawić je solą i pieprzem. Nastawić piekarnik na 180 stopni. Do naczynia żaroodpornego wlać wodę tak by sięgała do połowy naczynia z jajkami. Wstawić jajka do piekarnika i piec ok. 20 minut. Zaglądaj do piekarnika od czasu do czasu, by wyjąć je w idealnym momencie. Białko powinno być ścięte, a żółtko płynne. Szynkę z jajkiem można wyjąć z naczynia – szynka powinna być chrupiąca i trzymać kształt foremki 🙂
Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety, kliknij KONTAKT
Smacznego!
Dietetyk Barbara Klawe