Jajka faszerowane pastą z pieczarkami

Kolejny zrobiony spontanicznie przepis, który bardzo miło mnie zaskoczył. Przygotowany z tego co było w domu, myślę że idealnie sprawdzi się na Święta Wielkanocne :).

Składniki:

  • 4 jajka
  • 3 pieczarki
  • 1/2 małej cebuli
  • olej rzepakowy łyżeczka
  • 2 łyżeczki musztardy
  • sól, pieprz
  • 1/2 opakowania ricotty
  • rzeżucha lub szczypiorek do ozdoby

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo. Ostudzić pod zimną wodą. Ostrym nożem przekroić każde jajko na pół, wyjąc delikatnie żółtko łyżeczką i przełożyć do miseczki. Dodać serek i musztardę. Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką. Grzyby z cebulką przełożyć do miseczki i wymieszać. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać musztardę (najpierw jedną łyżeczkę i jeśli będzie za mało, to dodać kolejną – ja wolę wyrazistą pastę). Na koniec doprawić i wymieszać ponownie. Małą łyżeczką przekładać pastę do dziurek po żółtkach. Przyozdobić rzeżuchą lub szczypiorkiem.

Smacznego!

Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety, zgłoś się przez zakładkę KONTAKT

Dietetyk Barbara Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *