Jajka faszerowane pastą z pieczarkami
Kolejny zrobiony spontanicznie przepis, który bardzo miło mnie zaskoczył. Przygotowany z tego co było w domu, myślę że idealnie sprawdzi się na Święta Wielkanocne :).
Składniki:
- 4 jajka
- 3 pieczarki
- 1/2 małej cebuli
- olej rzepakowy łyżeczka
- 2 łyżeczki musztardy
- sól, pieprz
- 1/2 opakowania ricotty
- rzeżucha lub szczypiorek do ozdoby
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo. Ostudzić pod zimną wodą. Ostrym nożem przekroić każde jajko na pół, wyjąc delikatnie żółtko łyżeczką i przełożyć do miseczki. Dodać serek i musztardę. Pieczarki pokroić drobno i podsmażyć z pokrojoną w kostkę cebulką. Grzyby z cebulką przełożyć do miseczki i wymieszać. Dokładnie wymieszać aby składniki się połączyły. Dodać musztardę (najpierw jedną łyżeczkę i jeśli będzie za mało, to dodać kolejną – ja wolę wyrazistą pastę). Na koniec doprawić i wymieszać ponownie. Małą łyżeczką przekładać pastę do dziurek po żółtkach. Przyozdobić rzeżuchą lub szczypiorkiem.
Smacznego!
Jeśli potrzebujesz indywidualnej diety, zgłoś się przez zakładkę KONTAKT
Dietetyk Barbara Klawe