Indyk w curry
Jeśli lubisz orientalne smaki i potrawy jednogarnkowe, to koniecznie wypróbuj mojego indyka w curry. Jest prosty w przygotowaniu i smaczny, a do tego niskokaloryczny, w przeciwieństwie do tradycyjnego curry.
Składniki:
- Mięso z piersi z indyka 200g
- 1 mała cebula 70g
- łyżeczka koncentratu pomidorowego
- ząbek czosnku
- Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 150g
- Ryż brązowy pół woreczka
- łyżka oleju rzepakowego
- łyżeczka wiórków kokosowych
- curry
Przygotowanie:
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Kurczaka, cebulkę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę, czosnek, kurczaka i koncentrat. Wszystko doprawić intensywnie curry. Do miski wlać jogurt i powoli dodawać małe porcje podsmażonego na patelni kurczaka z cebulką, za każdym razem dokładnie mieszając. Gdy całość będzie już wymieszana z jogurtem, spróbować sosu i ewentualnie doprawić odrobiną soli i pieprzu oraz dodać wiórki kokosowe. Przełożyć składniki z powrotem na patelnię i poddusić jeszcze 5 minut na średnim ogniu.
Podawać z ryżem.
Smacznego!
Jeśli ten przepis Ci się spodobał i chcesz rozpocząć z nami swoją przygodę z odchudzaniem – zapraszamy!
http://bit.ly/zapisynawizyte
Dietetyk
Barbara Klawe