Gulasz wołowy

Lubicie potrawy jednogarnkowe?

Mają one wiele, wiele zalet

  • są tanie
  • zwykle składają się z resztek lodówkowych, więc działasz ekologicznie #nowaste
  • działają rozgrzewająco
  • może je jeść cała rodzina
  • doskonale sprawdzają się nawet następnego dnia, a nawet zyskują na smaku
Do tego gulaszu użyłam:
  • 500g wołowiny
  • 4 ziemniaki
  • przecier pomidorowy 300ml
  • 1/2 papryki
  • 1 cebulę
  • 250g grzybów –  u mnie zebrane wczoraj i obgotowane maślaki, ale również mogą być np. pieczarki.
  • kilka brukselek ugotowanych poprzedniego dnia i marchewka
  • łyżka oleju
  • przyprawy: słodka i ostra papryka, kminek rzymski mielony, czosnek, sól i pieprz
Przygotowanie:
 Najpierw należy podsmażyć na patelni pokrojone grzyby razem z mięsem. Doprawić pieprzem. W tym czasie Obrać i pokroić w kostkę ziemniaczki i ugotować osobno. Pokroić w kostkę paprykę i cebulę, brukselki pokroić na połówki. Do mięsa i grzybów dodać paprykę, cebulę, i inne dodatki, które “zalegały” w lodówce. Wszystko zalać przecierem i ewentualnie dodatkiem wody, jeśli sos jest za gęsty. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut. Po tym czasie odcedzić ziemniaki i równiesz dodać do gulaszu. Doprawić wszystko przyprawami, poddusić jeszcze chwilę i podawać na gorąco.
Smacznego!
Jeśli jesteś zainteresowana/y indywidualną dietą zapraszam na stronę www.jedzzrozumem.pl 🙂
Dietetyk
Barbara Klawe
Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *