Grillowana pierś z kurczaka o smaku pikantno pomidorowym

Czasem i w środku zimy człowiek ma ochotę na grilla. Dziękujemy wtedy elektrycznym grillom / patelnim grillowym, które umożliwiają zrobić zdrowy i szybki posiłek.

Jako że gotowe przyprawy do grilla nie są zbytnio zdrowe (pierwsze miejsce na liście to zwykle sól), warto znaleźć przepis na zdrową i smaczną marynatę, żeby ograniczyć ilość spożywanych konserwantów.
 
Dzisiaj podrzucam Wam pomysł na dwie marynaty – do mięsa i do warzyw, któe przed chwilą testowałam.
 
Grillowana pomidorowa pierś z kurczaka, plastry cukinii i ryż (gotowa mieszanka parabolicznego z dzikim).
 
Marynata do mięsa: 
  1. łyżka koncentratu pomidorowego
  2. 4 łyżki oleju
  3. zioła prowansalskie
  4. szczypta soli, pieprzu
  5. szczypta ostrej papryki
  6. łyżeczka miodu
Mięso umyć, przekroić piersi na pół i obtoczyćw marynacie, włożyć do lodówki na godzinę.
 
Cukinię pokroić w plastry, posolić i odłożyć na jakiś czas żeby zmiękła. Gdy będzie miękka, przepłukać z soli, skropić oliwą i doprawić ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Odstawić do lodówki.
Zacząć od grillowania cukinii (grill elektryczny o tej porze roku lub patelnia grillowa). Wystarczy chwilę z jednej i drugiej strony. Następnie zdjąć z grilla ułożyć i przykryć folią aluminiową. Zacząć grillować mięso. Podawać z ryżem.
 
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu
Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *