Grillowana pierś z kurczaka o smaku pikantno pomidorowym
Czasem i w środku zimy człowiek ma ochotę na grilla. Dziękujemy wtedy elektrycznym grillom / patelnim grillowym, które umożliwiają zrobić zdrowy i szybki posiłek.
Jako że gotowe przyprawy do grilla nie są zbytnio zdrowe (pierwsze miejsce na liście to zwykle sól), warto znaleźć przepis na zdrową i smaczną marynatę, żeby ograniczyć ilość spożywanych konserwantów.
Dzisiaj podrzucam Wam pomysł na dwie marynaty – do mięsa i do warzyw, któe przed chwilą testowałam.
Grillowana pomidorowa pierś z kurczaka, plastry cukinii i ryż (gotowa mieszanka parabolicznego z dzikim).
Marynata do mięsa:
- łyżka koncentratu pomidorowego
- 4 łyżki oleju
- zioła prowansalskie
- szczypta soli, pieprzu
- szczypta ostrej papryki
- łyżeczka miodu
Mięso umyć, przekroić piersi na pół i obtoczyćw marynacie, włożyć do lodówki na godzinę.
Cukinię pokroić w plastry, posolić i odłożyć na jakiś czas żeby zmiękła. Gdy będzie miękka, przepłukać z soli, skropić oliwą i doprawić ziołami prowansalskimi i czosnkiem. Odstawić do lodówki.
Zacząć od grillowania cukinii (grill elektryczny o tej porze roku lub patelnia grillowa). Wystarczy chwilę z jednej i drugiej strony. Następnie zdjąć z grilla ułożyć i przykryć folią aluminiową. Zacząć grillować mięso. Podawać z ryżem.
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu