Galart z łososia
Nie macie pomysłu na to co zrobić z rybą z poprzedniego dnia? Nikt już nie chce się na nią skusić?
Jako że ryby są dosyć drogie, a do tego zdrowe, to warto zrobić mały RECYKLING 🙂
Składniki na galart z łososia:
- Pieczony łosoś
- oliwki
- czerwona papryka pokrojona w cienkie paseczki
- żelatyna (4 łyżeczk) lub dla wegan agar
- wrzątek 450ml
Łososia ułożyć w naczyniu, poukładać oliwki, paprykę. Żelatynę wymieszać z wrzątkiem trzepaczką, żeby nie było grudek, poczekać aż chwilę przestygnie i zalać wszystkie składniki. Odstawić do ostygnięcia, a na wieczór będzie jak znalazł! 🙂
Żelatyna – składnik który często wzbudza wątpliwości konsumentów ( choroba szalonych krów w latach 90-tych) , ALE ma szereg zalet i zdecydowanie powinniśmy od czasu do czasu ją spożywać.
A oto kilka przykładów na to dlaczego może nam się przydać:
- Jest dobrym źródłem białka (galaretki często pojawiają się w diecie kulturystów)
- wspomaga procesy naprawcze przy kontuzjach stawów i kości
- sprzyja regeneracji mazi stawowej
- dobrze działa na włosy, skórę i paznokcie
- galaretki z żelatyny powodują szybsze uczucie sytości
- zalecana na w diecie normo i niskokalorycznej, lekkostrawnej i wysokobiałkowej 🙂