Galart z łososia

Nie macie pomysłu na to co zrobić z rybą z poprzedniego dnia? Nikt już nie chce się na nią skusić?

Jako że ryby są dosyć drogie, a do tego zdrowe, to warto zrobić mały RECYKLING 🙂

Składniki na galart z łososia:

  • Pieczony łosoś
  • oliwki
  • czerwona papryka pokrojona w cienkie paseczki
  • żelatyna (4 łyżeczk) lub dla wegan agar
  • wrzątek 450ml

 

 

Łososia ułożyć w naczyniu, poukładać oliwki, paprykę. Żelatynę wymieszać z wrzątkiem trzepaczką, żeby nie było grudek, poczekać aż chwilę przestygnie i zalać wszystkie składniki. Odstawić do ostygnięcia, a na wieczór będzie jak znalazł! 🙂

Żelatyna – składnik który często wzbudza wątpliwości konsumentów ( choroba szalonych krów w latach 90-tych) , ALE ma szereg zalet i zdecydowanie powinniśmy od czasu do czasu ją spożywać.
A oto kilka przykładów na to dlaczego może  nam się przydać:

  • Jest dobrym źródłem białka  (galaretki często pojawiają się w diecie kulturystów)
  • wspomaga procesy naprawcze przy kontuzjach stawów i kości
  • sprzyja regeneracji mazi stawowej
  • dobrze działa na włosy, skórę i paznokcie
  • galaretki z żelatyny powodują szybsze uczucie sytości
  • zalecana na w diecie normo i niskokalorycznej, lekkostrawnej i wysokobiałkowej 🙂

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *