Sorbet kiwi
Hej, na dzisiaj chciałabym zaproponować sorbet. Dla odmiany z… kiwi! Deser jest bardzo prosty do zrobienia, trzeba natomiast przygotować go wcześniej, żeby zdążył się porządnie zamrozić. W smaku kwaskowaty i orzeźwiający, idealny dla fanatyków lodów :). Porcja którą widać na zdjęciu została zrobiona z dwóch kiwi i około 1/2 szklanki soku jabłkowego. Dostarcza 137 kcal, ale uwierzcie, że nie jesteście w stanie zjeść tego w pojedynkę 🙂 ja zjadłam go na spółkę z mamą i tatą… Polecam gorąco, myślę, że deserek będzie idealny także na cieplejsze dni! 🙂 Do zrealizowania przepisu potrzebny będzie plastikowy kubek i woreczek śniadaniowy.
Przepis :
Kiwi obrać, pokroić na ćwiartki i wrzucić do blendera. Zalać sokiem jabłkowym. Plastikowy kubeczek wyściełać woreczkiem śniadaniowym i wlać do środka płynne kiwi z sokiem. Woreczek ładnie naprostować łyżką, żeby było jak najmniej zagięć. Na koniec zawiązać woreczek, żeby przypadkiem zawartość się nie wylała i włożyć do zamrażalnika. Gdy będziesz wyciągać sorbet włóż kubeczek na chwilę pod ciepłą wodę, to umożliwi Ci wyciągnięcie woreczka z sorbetem z kubka. Sorbet można jeść łyżeczką lub też pokruszyć go.
Jeśli zamrozicie sorbet rano, to na podwieczorek, ok. godziny 17 będzie idealny! Smacznego!