Dlaczego cukry proste mogą “wyjść boczkiem”? ;)

Czy Twoje posiłki zawierają zbyt dużo cukrów prostych? Uważaj!

fat-man-tummy-white-background-glasses-wearing-jeans-blue-shirt-hands-naked-looking-camera-isolated-50121169

Produkty takie jak: słodycze, napoje, nektary, słodkie napoje gazowane są źródłem cukrów prostych. Dostarczone do organizmu szybko zaspokajają uczucie głodu, ale równie błyskawicznie ono wraca. Pierniczek, kostka czekolady, landrynka  tu i tam – są bardzo kaloryczne, a do tego składają się z małych cząsteczek cukru, które błyskawicznie dostają się z jelit do krwiobiegu. Czy to dobrze? O ile nie jesteś sportowcem, który tą dawkę energii zużyje na bieżące potrzeby, to nie :(.

W krwiobiegu cukry proste przejmuje insulina, czyli hormon, który robi dwie podstawowe rzeczy, w zależności od tego gdzie cukry proste są aktualnie potrzebne. Czyli albo przekazuje glukozę (podstawowy cukier prosty) dalej np. do mięśni jeśli jest tam potrzebna jako źródło energii do wysiłku fizycznego albo  jeśli nie jest tam potrzebna, zaczyna pobudzać kumulowanie jej w formie tkanki tłuszczowej. Mechanizm ten, z jednej strony bardzo zmyślny, gdyż w momencie “zagrożenia” jakim jest niedobór pożywienia chroni organizm przed niedożywieniem, z drugiej jednak strony sprzyja powstawaniu nadwagi i otyłości.

Co więc wprowadzić zamiast cukrów prostych?

Najlepiej podmienić je na cukry złożone, inaczej nazywane węglowodanami złożonymi. Przez swoją budowę są one wolniej wchłaniane  do krwiobiegu, powodują mniejsze skoki cukru we krwi, przez co wydzielane są mniejsze ilości insuliny i tkanka tłuszczowa nie jest tak kumulowana.cukry-i-weglowodany

Zestawienie cech “dobrych” i “złych” cukrów (węglowodanów) poniżej 🙂 .

DOBRE CUKRY ZŁE CUKRY
Złożone węglowdany Cukry proste
Trawione powoli Trawione szybko
Dają długotrwałą energię Dają krótkotrwałą energię
Bogate w błonnik Ubogie w błonnik
Dłuższe uczucie najedzenia Szybsze uczucie głodu
Niski poziom insuliny Powodują szybkie podniesienie poziomu insuliny we krwi
Zużywane jako dobre paliwo, daje długotrwałą energię Szybka przemiana w tkankę tłuszczową
Niski indeks glikemiczny Wysoki indeks glikemiczny
Wspomaga odchudzanie Sprzyja tyciu

Ile więc powinniśmy spożywać węglowodanów dziennie?

Dzienne zapotrzebowanie na węglowodany dla zdrowej osoby to 55-60% tego co jemy w ciągu dnia! Oznacza to, że węglowodany złożone możemy dodawać prawie do każdego posiłku. Dzięki temu dostarczymy organizmowi dużą ilość błonnika, zwiększymy uczucie sytości i przyspieszymy metabolizm.

Jeśli chodzi natomiast o cukry proste, to powinny one stanowić maksymalnie do 10% wartości energetycznej z węglowodanów, gdyż ich nadmiar sprzyja powstawaniu nadwagi i otyłości.

mgr Barbara Maserok

dietetyk

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *