Dieta w trądziku

Masz problemy z cerą i zastanawiasz się czy odpowiednia dieta Ci pomoże? Przeczytaj ten artykuł! To wiedza w pigułce.

Na początek spójrz na ten prosty schemat leczenia :

znalezienie przyczyny choroby (1) -> wprowadzenie lekarstwa (2) ->(3) poprawa zdrowia

A teraz przyjrzyj się temu schematowi:

Wprowadzenie lekarstwa (2)-> ???

No właśnie! Bez poznania przyczyny trudno o właściwe leczenie, bo jest to działanie po omacku. Dlatego jeśli chcesz się wyleczyć ze zmian trądzikowych to…. Zacznij od początku…

Czyli od badań! To one nakierują Cię na przyczynę zmian. Oczywiście możesz zadziałać wg. 2 schematu, ale skąd wiesz czy nie wydasz najpierw majątku, a kuracja nie będzie chybiona? Poniżej masz listę badań które warto wykonać, jeśli borykasz się z trądzikiem:

  • poziom cynku i fosfatazy alkalicznej
  • próby wątrobowe alAT aspAT, bilirubinę
  • poziom hormonów: prolaktyna, FSH, LG, testosteron, kortyzol
  • piątka tarczycowa – TSH, ft3, ft4, antyTPO, antyTG,
  • poziom witaminy D 3

Każde z tych badań specjaliście rozjaśni co może leżeć u podstawy Twojego problemu, a bardzo ważne jest by podejść do tej kwestii indywidualnie. Np. zapalenie wątroby może objawiać się wypryskami na skórze, świądem i zaczerwienieniem. Z kolei trądzik spowodowany wahaniami hormonów będzie się objawiał w charakterystycznych miejscach: linia żuchwy, czoło, broda.

Warto więc na starcie wykonać badania.

W kwestii żywienia, wiemy że to jak jemy z pewnością wpływa na cerę. Naukowcy cały czas zgłębiają ten temat. Wiemy już kilka rzeczy na temat tego co daje efekty. Przede wszystkim we wspomaganiu leczenia trądziku sprawdza się dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym . Dieta o niskim indeksie i ładunku glikemicznym łagodzi zmiany trądzikowe i przyczynia się do ich redukcji . Oznacza to w praktyce, że musimy zwracać uwagę na podaż, jakość, łączenie węglowodanów z produktami białkowo-tłuszczowymi i na koniec sposób obróbki kulinarnej węglowodanów (głównie gotowanie, ale też blendowanie.

Kilka przykładów…

  • Sięgamy po produkty z wysokiego przemiały, tj. pełnoziarniste pieczywo, makarony, brązowy ryż, kasza typu gryczana, a nie białe pieczywo (zwłaszcza tostowe :O), białe makarony, biały ryż, kaszka manna, kasza kuskus. Produkty z wysokiego przemiału zawierają więcej błonnika który spowalnia wzrost glukozy we krwi. Dzięki temu jesteśmy też dłużej najedzeni.
  • Sięgamy po owoce i warzywa świeże, a nie gotowane
  • Ograniczamy słodycze, w tym produkty słodkie w smaku, które charakteryzują się wysoką zawartością cukru: dżemy, miody, wypieki, lody.
  • Redukujemy soki, napoje, nektary, alkohol.
  • Nie rozgotowujemy warzyw, a jak już gotujemy to al dente ( na półtwardo)
  • Wybieramy raczej owoce warzywa w całości, a nie koktajle, smoothie, zupy-kremy ( węglowodany w płynie szybciej się wchłaniają i szybciej podnoszą poziom glukozy we krwi)

W diecie o niskim IG właściwie każdy posiłek, który zawiera węglowodany, powinien też zawierać białko i tłuszcz, żeby poziom glukozy nie skakał gwałtownie we krwi.

Ponadto w diecie przeciwtrądzikowej zaleca się unikanie tłuszczów trans, które sprzyjają powstawaniu zaskórników. Przyczyniają się one też do do wzrostu cholesterolu we krwi, rozwoju miażdżycy, nowotworów i chorób układu krążenia. Źródłem tłuszczów trans jest przede wszystkim żywność wysokoprzetworzona, żywność smażona na niewłaściwym oleju (np. na oleju lnianym lub słonecznikowym) i wielokrotne smażenie na tym samym oleju.

Najwięcej tłuszczów trans znajdziemy w: margarynie w kostce (typu Kasia), fryturach do głębokiego smażenia frytek, skrzydełek itp., wyrobach cukierniczych: ciastka, herbatniki, krakersy, batoniki, wyrobach czekoladowych, żywności fast-food, serkach topionych, daniach instant, majonezie, lodach, chipsach ziemniaczanych.

Dużo mówi się też o niekorzystnym wpływie mleka i produktów mlecznych na rozwój trądziku. Warto więc rozważyć eliminację lub ograniczenie ilości produktów mlecznych, gdyż mogą one nasilać reakcje skórne. Androgeny zawarte w produktach mlecznych mogą odpowiadać za przetłuszczanie się skóry, nadmierne rogowacenie skóry i kolonizację w mieszkach włosowych bakterii z rodziny Propionibacterium acnes. KLIK DO BADAŃ. Głównie mówi się o niekorzystnym wpływie odtłuszczonego mleka na rozwój trądziku. Przy eliminacji z diety produktów mlecznych ważne jest równoczesne rozważenie suplementacji wapniem.

Czyli wiemy czego unikać: produktów o wysokim indeksie glikemicznym, bogatych w tłuszcze trans. A co wprowadzić?

Produkty przeciwzapalne, bogate w kwasy omega-3, które zmniejszają stan zapalny poprzez stymulację produkcji przeciwzapalnych prostaglandyn E1 i E3, leukotrienów B5 i obniżają poziom insulinopodobnego czynnika wzrostu (IGF – 1), głównego hormonu wywołującego trądzik.

Zaliczymy tu:

olej lniany, olej rzepakowy, nasiona lnu, orzechy włoskie, nasiona chia, soczewicę, łososia, pstrąga, makrelę, śledzia.

Produkty bogate w cynk. Cynk reguluje odpowiedź immunologiczną i zmniejsza reakcję zapalną. Wspomaga regenerację uszkodzonych komórek i zmniejsza stres oksydacyjny.

Wprowadź do diety: mięso, jaja, kiełki, krewetki, ryby, ostrygi, otręby, cebulę, czosnek

Do tego dieta przeciwtrądzikowa powinna być dietą zdrową, kolorową i przede wszystkim urozmaiconą.

Przyjrzyj się swojemu odżywianiu pobierając z naszej strony głównej dzienniczek żywieniowy i sprawdź na ile Twoje żywienie jest spójne z zaleceniami przeciwtrądzikowymi. Jeśli potrzebujesz pomocy, bo nie czujesz się zbyt dobrze w kuchni, możesz pobrać jedną z gotowych diet dostępnych tutaj. Indywidualne konsultacje umawiamy pod nr 697-364-443.

Dietetyk

Basia Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *