Cytrynowe pączki z nadzieniem
Polacy kochają pączki – tłusty czwartek to święto narodowe, w które obowiązkowo każdy musi zjeść pączka – jest to pomyślna prognoza pomyślności na cały rok. W zeszłym roku zjedliśmy ich nawet 100mln!! Jest to też dzień w którym wiele osób trafia do szpitala ze względu np. na atak woreczka po przejedzeniu tym przysmakiem… 🙁 Tak, tak jak wszyscy wiedzą pączek nie dośćże słodki, to i tłusty, więc jeśli jesteś na diecie odchudzającej bądź leczniczej, powinieneś przygotować sobie zdrowszą wersję. Nie ma z tym dużo pracy, ale za to: nie stoisz w kolejce, możesz zjeść naprawdę ciepłego pączka, no i…. wiesz co w nim jest! Taki pączek jest równie pyszny (jak nie bardziej) a ma aż o 2/3 kalorii mniej od tradycyjnej wersji!
Składniki:
- 200g mąki typ 450
- 50g mąki pełnoziarnistej typ 1850
- 1/2 szklanki mleka 1,5% tłuszczu
- 25g drożdży
- 2 jaja
- 40g syropu z agawy/miodu
- 100g oleju rzepakowego
- szczypta soli, starta skórka z cytryny
- budyń bez cukru/powidła śliwkowe/dżem niskosłodzony
Przepis:
W misce wymieszać świeże drożdże z syropem z agawy. Dodać mleko (w letniej temperaturze nie może być zimne ani gorące)., łyżkę mąki t. 650, olej rzepakowy. Wszystko dokładnie wymieszać. Dodać pozostałą mąkę i szczyptę soli. Wbić jajka i skórkę z cytryny. Ciasto wyrobić drewnianą łyżką (nie wiem czemu, ale wychodzi dużo lepsze niż gdy robi się to ręcznie 😉 ). Ciasto należy przykryć ręczniczkiem i odstawić na 40 minut w ciepłe miejsce żeby wyrosło.
Blat przesypać mąką, wyjąć ciasto z miski i podzielić je na 10 części. Każdą delikatnie wyrobić, a następnie spłaszczyć i rozciągnąć na grubość 2 cm. Na środku ciasta nałożyć dowolne nadzienie, skleić. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem i powykładać na nim w odstępach ciasta. Ciasto odstawić jeszcze raz w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30-45 minut i wówczas wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Piec 10-20 minut. Pączki można z zewnątrz posypać odrobiną ksylitolu, fruktozy, lub jeśli nie ma wyjścia – cukru pudru 😉
Smacznego!!
Dietetyk Barbara Klawe
Jeśli zależy Ci na indywidualnej diecie, skomponowanej pod Ciebie, skontaktuj się z nami: Klinij tutaj