Ciasto dyniowe

 

 
Jeśli chcecie wykorzystać dynię w sezonie zrobić z niej coś słodkiego, to na pewno warto przygotować ten placek!  Pięknie wyrasta, a do tego jest wilgotny w środku. Do tego na pewno się nie zmarnuje – błyskawicznie znika wśród wielbicieli słodkości 🙂 

Lista zakupów:

  • 500 g dyni
  • 4 jajka
  • 300 ml oleju rzepakowego
  • 360 g mąki pszennej
  • 280 g ksylitolu / miodu
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 2 szczypty soli
  • cukier puder – do zrobienia czachy , syrop malinowy do zrobienia “krwi”

Przygotowanie: 

Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do ciasta ( u mnie tortownica) Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub wysypać bułką tartą. Dynię obrać, ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Ugotować w garnku w szklance wody, odcedzić i zmiksować. Wziąć dwie miski – w jednej wymieszać składniki “suche”, a w drugiej “mokre” ( jajka, olej, dynię). Do “mokrych” składników  dodać suche i delikatnie zmiksować. Ciasto przelać do formy. Piec około 40 minut do “suchego patyczka”. Po wyjęciu z pieca chwilkę przestudzić, a następnie wyjąć ciasto z formy. Gdy ciasto ostygnie, przygotować z kartki szablon z wzorem, którego chcemy użyć np. czaszka, nietoperz,i przez sitko z drobnymi oczkami oprószyć ciasto odrobiną cukru pudru.
 
 
Jeśli jesteś zainteresowana zdrową, zbilansowaną dietę, zapraszam do zapoznania się z ofertą poradni www.jedzzrozumem.pl
 
Smacznego! 
 
Dietetyk
Barbara Klawe
Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *