Ciasto dyniowe
Jeśli chcecie wykorzystać dynię w sezonie zrobić z niej coś słodkiego, to na pewno warto przygotować ten placek! Pięknie wyrasta, a do tego jest wilgotny w środku. Do tego na pewno się nie zmarnuje – błyskawicznie znika wśród wielbicieli słodkości 🙂
- 500 g dyni
- 4 jajka
- 300 ml oleju rzepakowego
- 360 g mąki pszennej
- 280 g ksylitolu / miodu
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 2 szczypty soli
- cukier puder – do zrobienia czachy , syrop malinowy do zrobienia “krwi”
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Formę do ciasta ( u mnie tortownica) Natłuścić i wyłożyć papierem do pieczenia lub wysypać bułką tartą. Dynię obrać, ze skóry, usunąć pestki i pokroić w kostkę. Ugotować w garnku w szklance wody, odcedzić i zmiksować. Wziąć dwie miski – w jednej wymieszać składniki “suche”, a w drugiej “mokre” ( jajka, olej, dynię). Do “mokrych” składników dodać suche i delikatnie zmiksować. Ciasto przelać do formy. Piec około 40 minut do “suchego patyczka”. Po wyjęciu z pieca chwilkę przestudzić, a następnie wyjąć ciasto z formy. Gdy ciasto ostygnie, przygotować z kartki szablon z wzorem, którego chcemy użyć np. czaszka, nietoperz,i przez sitko z drobnymi oczkami oprószyć ciasto odrobiną cukru pudru.
Jeśli jesteś zainteresowana zdrową, zbilansowaną dietę, zapraszam do zapoznania się z ofertą poradni www.jedzzrozumem.pl
Smacznego!
Dietetyk
Barbara Klawe