Chłodnik
Ta wiosenna, kolorowa zupa jest pysznym pomysłem na ciepły dzień 🙂 Jest prosta w przygotowaniu, nawet laik sobie z nią poradzi.
Składniki
- litr jogurtu naturalnego (4 duże opakowania)
- pęczek botwinki
- pęczek rzodkiewek
- 6 ogórków gruntowych
- pęczek koperku i szczypiorku
- 2 jaja
- sól, pieprz, cukier
Przepis
Botwinkę dokładnie umyć i osuszyć. Listki oraz łodyżki posiekać, a buraczki obrać i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Gotować aż zmiękną (ok. 15 minut). Jaja ugotować na twardo i po ostygnięciu pokroić w łódeczki. Rzodkiewki i ogórki umyć, a następnie pokroić w małą kostkę. Koperek i szczypiorek umyć i posiekać. Botwinkę zagotowaną w garnku zblendować i dodać jogurty. Wymieszać i dodać warzywa oraz jaja. Doprawić do smaku 🙂 Zupę przechowywać w lodówce.