Carpaccio z buraka

Jeśli przygotowujecie u siebie sylwestra lub idziecie do kogoś i zostaliście poproszeni o przyniesienie jakiegoś zdrowego dania, warto wypróbować przepis na carpaccio z buraka. Jest to danie lekkie, z produktem sezonowym, które z pewnością pozytywnie zaskoczy tradycjonalistów. Banalne w przygotowaniu zaspokoi najbardziej wybredne podniebienia.

Składniki: 
  • 1 średni burak
  • 2-3 garście mieszanki sałat/ rukoli/roszponki 
  • ser feta 1/2 kostki 
  • łyżeczka musztardy
  • łyżka soku z cytryny
  • łyżeczka oleju. 
Przygotowanie:

Na duży talerz włożyć sałatę. Buraka zawinąć w folię aluminiową (bez obierania) i piec 60 minut w 180-200 stopniach. Można również kupić gotowe upieczone buraki (dostępne np. w Lidlu). Na ręce założyć jednorazowe gumowe rękawiczki (buraki bardzo mocno zabarwiają skórę) i obrać buraki. Następnie pokroić je w cienkie plasterki i ułożyć na sałacie. Fetę pokroić w kosteczkę i posypać buraki. Przygotować sos: musztardę zmieszać z olejem i sokiem z cytryny. Polać sałatkę przed podaniem. 
Smacznego! 
Dietetyk 
Barbara Klawe 
Jeśli jesteś zainteresowany indywidualnym jadłospisem zapraszam do kontaktu. Formularz kontaktowy znajdziesz na stronie:  www.jedzzrozumem.pl
Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *