Bułeczki razowe z ziarnami
Czasem gdy zostanie mi nadmiar drożdży pokuszę się o zrobienie takich bułeczek. – wychodzą smaczne, chrupiące i przede wszystkim… sycące czego nie można powiedzieć o kupowanych w supermarketach, spulchnionych bułach :P. Przygotowanie jest proste, więc śmiało można się pokusić o przygotowanie ich nawet w ciągu tygodnia.
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
- 1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850
- ok. 1,5 szklanki wody przegotowanej ciepłej wody
- 15g świeżych drożdży
- 3 łyżki oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego
- sezam lub pestki dyni do posypania.
- 1 łyżeczka soli
Przygotowanie:
Drożdże wymieszać z połową szklanki wody. Do miski wsypać mąki i sól. Dolać drożdże zmieszane z wodą, oliwę / olej i resztę wody. Mieszać ciasto drewnianą łyżką. Gdy uformuje się kulka, ciasto należy przykryć do wyrośnięcia na ok. 30 minut.
Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 30–40 minut.
Ciasto dzielimy na porcje i formujemy kulki dowolnej wielkości. Z zewnątrz nacinamy na krzyż – wówczas góra będzie chrupiąca. Na koniec posypać bułeczki sezamem lub pestkami dyni.
Piec w temperaturze 180 stopni przez 18 minut.
Smacznego!
Dietetyk
Barbara Klawe