Boloński w wersji Vegan

Ile wersji znacie spaghetti po bolońsku? Myślę że z bolońskim jest jak z rosołem – co dom to troszkę inny przepis. Ten jest zupełnie inny, bo niemięsny, a przy tym nie jest to też zwykły sos neapolitański. Prosty do zrobienia, z dostępnych składników, bez problemu każdy z tym przepisem sobie poradzi.
Składniki:
- pieczarki 100g
- groszek, mrożony / z puszki 100g
- makaron pełnoziarnisty spaghetti
- pomidory z oregano i czosnkiem, pudliszki
- cebula 35 g (1/2 sztuki)
- czosnek 6 g (1 ząbek)
- olej rzepakowy 10g, łyżka
- bazylia suszona, 1/2 łyżeczki
Przygotowanie:
Jeśli masz blender kielichowy, to wrzuć to niego cebulkę i czosnek – niech robotę zrobi za Ciebie (jeśli nie to proponuję zetrzeć na tarce). Zblenduj drobno i następnie podsmaż je chwilę na patelni. Zblenduj /zetrzyj też pieczarki i dodaj do cebulki i czosnku. Gdy cebulka się zezłoci, a grzyby podsmażą zalej je pomidorami i dodaj groszek. Duś 10 – 15 minut pod przykryciem.
Podawaj z makaronem spaghetti 😉