Alergia na białka mleka krowiego – duży problem małych ludzi

  1. Alergia na białka mleka krowiego – czym jest?
    Przypadłość ta dotyka najczęściej dzieci, a stwierdza się ją u około 3% maluszków.
    Alergia na białka mleka krowiego – czym tak właściwie jest?
    Alergia na białka mleka krowiego to alergia pokarmowa, czyli taka, w której dochodzi do nieprawidłowej, powtarzalnej reakcji organizmu na spożycie danego pokarmu. Alergenami w przypadku alergii na białka mleka krowiego, jak sama nazwa wskazuje, są białka mleka krowiego.
    Alergeny to substancje wywołujące specyficzną reakcje układu immunologicznego. Mleko krowie zawiera dwie główne grupy alergenów:
  • kazeinę,
  • białka serwatkowe.
    Alergia na białka mleka krowiego najczęściej przejawia się objawami skórnymi, takimi jak :
    -rumień,
    -świąt,
    -pokrzywka,
    -wykwity
    -wysypka przypominająca odrę.
    Dodatkowo, objawy alergii mogą dotyczyć również układu oddechowego (np. kaszel, kichanie, chrypka, ograniczona drożność nosa), jak i układu pokarmowego (np. obrzęk języka, podniebienia i warg, nudności, kolkowe bóle brzucha, wymioty, biegunka).
  1. Czym różni się alergia na białka mleka krowiego od nietolerancji laktozy? Jak je rozpoznać?
    Alergia na białka mleka krowiego i laktoza z pozoru mogą wydawać się niemal identyczne, lecz prawda jest zupełnie inna. 😉
    Co więc różni te dwie przypadłości związane z mlekiem?
  2. Typ choroby
    Alergia na białka mleka krowiego to alergia, czyli specyficzna reakcja układu immunologicznego. Nietolerancja laktozy to problem natury trawiennej. W naszym jelicie cienkiem produkowany jest enzym laktaza, którego zadaniem jest rozkład laktozy (cukru mlecznego) do glukozy i galaktozy.
  3. Składnik wywołujący objawy
    Alergia na białka mleka krowiego dotyczy makroskładnika jakim jest białko, natomiast nietolerancja laktozy dotyczy cukru mlecznego – laktozy.
  4. Grupa, której najczęściej dotyczy choroba
    Alergia na białka mleka krowiego to przede wszystkim domena dzieci i niemowląt. Nietolerancja laktozy najczęściej dotyka osoby starsze. Aktywność enzymu rozkładającego laktozę maleje wraz z wiekiem. To, jak szybko laktaza przestanie być aktywna, zależy od rasy i
    stanu zdrowia. Co ciekawe, najszybciej nietolerancja laktozy dotyka Chińczyków oraz Japończyków.
  5. Diagnostyka
    Chcąc zdiagnozować alergię na białka mleka krowiego najlepiej wykonać doustny test prowokacji pokarmem. Próbę tą wykonujemy tylko i wyłącznie w szpitalu!
    Wodorowe testy oddechowe – takie badanie należy przeprowadzić w celu diagnostyki nietolerancji laktozy. Alternatywą może być zastosowanie diety eliminacyjnej i sprawdzenie, czy wykluczenie laktozy z diety okazało się być pomocne.
  6. Fakty i mity na temat alergii na białka mleka krowiego
    Dziś spróbujemy rozprawić się raz na zawsze z popularnymi mitami na temat alergii na białka mleka krowiego. Zaczynamy!
    Mleko owce i kozie to doskonały zamiennik mleka krowiego w przypadku alergii na białka mleka
    krowiego
    ”. – fałsz.
    Epitopy to fragmenty antygenu, które bezpośrednio wiążą się z przeciwciałem. Białko mleka krowiego ma takie same epitopy jak białka mleka owczego i koziego. Co to oznacza? Spożycie tych mlek może wywołać tak zwaną reakcje krzyżową, czyli reakcje alergiczną po spożyciu mleka
    owczego i koziego, choć uczulenie dotyczy białka mleka krowiego.
    Alergia na białka mleka krowiego przejawia się tylko objawami skórnymi takimi jak atopowe
    zapalenie skóry
    ” – fałsz.
    Objawy jakie obserwujemy w przypadku alergii na białka mleka krowiego mogą dotyczy zarówno skóry, jak i oczu (zaczerwienienie spojówek, świąd, łzawienie), górnych i dolnych dróg
    oddechowych (katar, kaszel, kichanie, chrypka, duszności), układu sercowo-naczyniowego (niskie ciśnienie krwi, zawroty głowy, omdlenia, przyspieszone bicie serca) oraz przewodu pokarmowego
    (nudności, biegunki, wymioty, kolki).
    Mleko krowie po podgrzaniu jest już bezpieczne do spożycia” – fałsz.
    Nawet po obróbce termicznej białka mleka nadal mogą wywoływać reakcje alergiczną organizmu. Jedyną skuteczną metodą jest całkowita eliminacja mleka krowiego i jego przetworów z diety.
  7. Produkty których należy unikać, produkty zalecane do wprowadzenia oraz zamienniki typu jogurty kokosowe, mleka roślinne + inne niż nabiał źródła wapnia
    Zapewne już wiesz, że podstawą diety w alergii na białka mleka krowiego jest unikanie produktów i potraw zawierających mleko krowie.
    Jakich więc produkty nie powinny się znaleść w Twojej kuchni?
  • mleka krowiego (również pozbawinego laktozy)
  • serów (również tych kozich i owczych ze względu na możliwość wystąpienia reakcji krzyżowej
    w przypadku alergii na β- laktoglobuliny),
  • kefirów, maślanek, jogurtów, śmietany
  • masła,
  • Pieczywa jasnego, bułek, bułeczek, chlebów tostowych,
  • lodów,
  • czekolady, batoników, słodyczy,
  • naleśników, gofrów,
  • ciastek, tortów, herbatników
  • wędliny, pasztetów, parówek.
    Czym zastąpić mleko krowie?
    Dobrą alternatywą mogą okazać się roślinne zamienniki popularnych produktów mlecznych.
    Obecnie na rynku możemy znaleść między innymi:
  • jogurty kokosowe (np. PlantON),
  • jogurty migdałowe (np. Alpro Soya) ,
  • śmietana migdałowa (np. Ecomil),
  • śmietana kokosowa (np. PlantON),
  • śmietana ryżowa (np. Natumi),
  • napoje roślinne (np. Ogranic Soya, Inka Sojowe, Inka Owsiane, Alpro Almond),
  • margaryna kokosowa (np. Cocovit).
    Głównym problem związanym z eliminacją mleka i jego przetworów jest możliwość wystąpienia niedoborów wapnia. Średnie zapotrzebowanie ten składnik mineralny wynosi 1000 mg/dzień.
    Skąd więc dostarczyć wapnia z innego źródła niż nabiał?
    Warto wprowadzić produkty fortyfikowane (wzbogacane) lub naturalnie bogate w wapń, takie jak:
  • tofu (188 mg/100 g),
  • soja (277 mg/100 g)
  • fasola biała (186 mg/100 g),
  • amarantus (159 mg/100 g),
  • niebieski mak (1266 mg/100 g),
  • migdały (239 mg/100 g),
  • orzechy laskowe (186 mg/100 g),
  • sezam (114 mg/100 g),
  • napój migdałowy (184 mg/100 ml),
  • napój sojowy (140 mg/100 ml) ,
  • natka pietruszki (193 mg/100 g),
  • szpinak (93 mg/100 g),
  • figi suszone (203 mg/100 g),
  • morele suszone (139 mg/100 g).
  1. Inne przydatne wskazówki
    Zastanawiasz się, czy produkt na pewno pozbawiony jest mleka krowiego?
    Czytaj skład!
    Mleko krowie może być również ukryte pod nazwą:
  • kazeina,
  • kazeinian,
  • kazeinian sodu,
  • hydrolizat kazeiny,
  • serwatka,
  • laktoglobuliny,
  • laktoza,
  • laktoferyna,
  • kwas mlekowy.
    Skąd mieć pewność, że napój roślinny jest dobrej jakości?
  • Zwróć uwagę na skład – powinien być krótki i zrozumiały. Powiedź „do widzenia” stabilizatorom,
    emulgatorom, fosforanom oraz maltodekstrynie.
  • Cukier nie jest Ci potrzebny! Napój roślinny nie powinien zawierać ani cukry, ani syropów
    glukozowo-fruktozowych.
  • Sprawdź, czy jest wzbogacany. Dobry napój powinien być wzbogacony w wapń. Kolejnym atutem może dodatek witaminy D.
    Nie przepadasz za smakiem napojów roślinnych?
    Alternatywą może być mleko wielbłądzie, ośle czy klaczy. Białka tych mlek są mniej podobne do białek mleka krowiego, przez co w odróżnieniu od mlek owczych i kozik, nie powodują reakcji
    krzyżowych.

Jeśli Ty lub Twój maluszek macie problem z alergią BMK, skonsultujcie się z nami – profesjonalny dietetyk doradzi i pomoże ustalić indywidualną dietę dla dziecka lub mamy.

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *