Zupa tajska z krewetkami

Jeśli od czasu do czasu macie ochotę na nowe smaki, spróbujcie koniecznie tej zupy. Delikatna, a zarazem pikantna z dodatkiem mleczka kokosowego, kolendry i chilli. Przygotowanie jest proste i po zdobyciu składników każdy sobie z nią poradzi. Ilości podane są na 4 porcje obiadowe.

Produkty:

  • 1 brokuł,
  • 1 mała cukinia,
  • 1 biała cebula,
  • olej rzepakowy 2 łyżki,
  • 3 ząbki czosnku,
  • kmin rzymski 1/2 łyżeczki,
  • papryczki chilli,
  • sól, pieprz,
  • kolendra,
  • sos sojowy 2 łyżki,
  • łyżeczka żółtej pasty curry,
  • krewetki królewskie lub koktjalowe op. 250g,
  • mleko kokosowe 165 ml (mała puszka),
  • sok z limonki 2-3 łyżki do smaku. .

Na początku przygotować warzywa: brokuła podzielić na różyczki, cukinię w kostkę, cebulkę obrać i pokroić w kosteczkę. Warzywa podsmażyć na patelni na łyżce oleju razem z przyprawami: papryczką chilli, czosnkiem, kminem rzymskim, solą i pieprzem. Mieszać całość aż warzywa zmiękną. Dolać 2 szklanki wody i dusić na wolnym ogniu 20 minut. Po tym czasie dodać zamrożone krewetki, pastę curry, sos sojowy  i pogotować jeszcze 5 minut. Na koniec wlać mleczko kokosowe, sok z limonki i wszystko wymieszać. Zupę ozdabiać listkami kolendry.

Smacznego!

Osoby zainteresowane indywidualnie dobraną dietą zapraszam do zakładki KONTAKT

Dietetyk Barbara Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *