Zakwas na barszcz

Zrób go sam, minimum tydzień przed świętami / sylwestrem 🙂 Do ukiszenia buraczków potrzebujesz duży słoik lub kamionkę – mój słoik jest na 5 L.

Składniki:

  • 2 kg buraczków obranych, pokrojonych w kostkę (byle jaką;)
  • 6 ząbków czosnku obranych
  • 2 listki laurowe
  • 4 ziarenka pieprzu
  • 1,5 l  przegotowanej wody
  • 2 łyżki soli

Buraczki włożyć do słoika z przyprawami. Następnie zalać wodą z solą i szczelnie zakręcić. Po tygodniu barszczyk powinien być gotowy 🙂 Teraz już tylko zlać do garnka, podgotować z włoszczyzną i doprawić duuużą ilością majeranku.
Smacznego!

Dietetyk Barbara Klawe

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *