Tarta warzywna

Oto wegetariańska tarta z ziemniaczkami, szpinakiem i suszonymi pomidorami. Dobra zarówno na ciepło jak i zimno.

Składniki:

  • 6 ugotowanych ziemniaczków pokrojonych w plasterki
  • Szpinak baby (paczka)
  • 6 suszonych pomidorów pokrojnych drobno
  • Cebulka i czosnek pokrojone w kostkę
  • Olej rzepakowy 2 łyżki
  • Curry, sól i pieprz
  • Masło 100g
  • Mąka żytnia pełnoziarnista 200g
  • 1 jajko
  • Jogurt naturalny 180g
  • 1 jajko

Przepis :
Masło pokroić w plastry i zagnieść z jajkiem i mąką. Ulepić kulkę ciasta i wstawić na godzinę do lodówki. W tym czasie
ziemniaki przesmażyć z cebulką i czosnkiem, dodać połowę szpinaku i dusić pod przykryciem. Gdy „zwiędnie” dodać drugą połowę i pomidory. Doprawić i zostawić do przestudzenia. Po godzinie ciasto rozwałkować, przełożyć do formy na tartę wysmarowanej tłuszczem i wstawić do lodówki jeszcze na pół godziny. Po tym czasie wyjąć, i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 15 minut. Następnie wyjmujemy podpieczony spód, wykładamy na niego farsz i zalewamy jogurtem zmieszanym z jajkiem i pieczemy kolejne 15 minut.

Voile! 🙂

Miłego dnia!
Dietetyk Basia Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *