Polędwiczki wieprzowe

Nie zawsze mam czas na wykwintny obiad. Czasem jak każdy, muszę zrobić coś na szybko. Wówczas sięgam po polędwiczkę wieprzową. Nie wymaga ona wielu zabiegów, a mięso praktycznie bez żadnych przypraw jest bardzo dobre w smaku. Podstawą jest to, by pod żadnym pozorem mięsa nie rozbijać, ani nakłuwać – aby nie stało się twarde jak podeszwa 🙂
Składniki: 

  • polędwica wieprzowa 150g
  • łyżka oleju
  • sól, pieprz, czosnek granulowany
  • 3 ziemniaki ok 300g
  • sałata 2 garście
  • 2 łyżki jogurtu

Ziemniaki obrać, pokroić (im drobniej tym bardziej skracasz czas gotowania), umyć i wstawić do garnka z wrzątkiem. Gotować do miękkości. Mięso pokroić na grube plastry i doprawić solą, świeżo mielonym pieprzem i czosnkiem. Na patelni i smażyć polędwiczki po 2 minuty z każdej strony na dużym ogniu. Następnie zmniejszyć ogień i dusić jeszcze chwilę na wolnym ogniu, tak by osiągnąć pożądany stopień wysmażenia. Ziemniaki odcedzić, sałatę zmieszać z jogurtem i podawać z polędwiczkami na gorąco.
Smacznego!

Dietetyk
Barbara Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *