Makaron z warzywami

Od jakiegoś czasu jestem rozkochana w penne razowym (Lubella) – co moi domownicy na pewno zauważyli 😉 Dlaczego makaron razowy? A dlatego, że jest przygotowany mąki pełnoziarnistej – z całego ziarna pszenicy (łuski, jądra i kiełku), a nie tylko bielma jak w przypadku zwykłego makaronu. Łuska dostarcza cennego błonnika i witamin z grupy B, jądro ziarna węglowodanów złożonych czyli źródła energii dla organizmu, natomiast kiełki ziaren są źródłem witamin z grupy B (niacyny i folacyny) i takich minerałów jak fosfor, żelazo, cynk i magez. Na poparcie moich słów załączam skład obu makaronów ze strony Lubelli. Skład jest niemal identyczny, natomiast firma nie chwali się zawartością błonnika, witamin i składników mineralnych w makaronie tradycyjnym, co ewidentnie wskazuje na to, że albo ich tam nie ma albo ta zawartość jest bardzo niewielka.

Makaron penne razowy „pióra”             Makaron penne tradycyjny

 

Wartość energetyczna
1429 kJ (336 kcal)
Białko
13,5 g
Węglowodany
69,9 g
Tłuszcz
0,3 g

Przechodząc do konkretów, na obiad proponuję taki właśnie makaron z kurczakiem i warzywami polany sosem ziołowym. Danie dostarcza dużo energii, więc większa porcja będzie idealna dla tych, którzy np. pracują fizycznie lub intensywnie trenują. Jeśli chcecie schudnąć, a mimo to macie ochotę na ten specjał – zjedzcie małą porcję i zrezygnujcie z sosu, a makaron zjedzcie makaron w formie al dente (natomiast jeśli chcecie przytyć to najlepiej ugotować go w sposób tradycyjny).
Makaron skomponujcie z warzywami które lubicie, ja wybrałam brokuły, marchewkę, cebulę, paprykę, cukinię, papryczkę chili i pieczarki. Mmmmm… już jestem głodna, jak myślę o tym jakie to było pyszne!

Kaloryczność: ok. 350 kcal

Czas przygotowania: 1h

Składniki:

  • brokuł
  • 3 pieczarki
  • marchew
  • 1/2 cukinii
  • 1/2 cebuli
  • 2 ząbki czosnku
  • papryka
  • łyżka oleju
  • 2 piersi z kurczaka
  • szklanka mleka
  • łyżeczka mąki
  • łyżeczka serka ziołowego almette
  • zioła prowansalskie
 Sos: 
  • szklanka mleka
  • łyżeczka mąki
  • czubata łyżeczka serka ziołowego almette

Przepis:
Makaron ugotować wg. przepisu na opakowaniu. 1 paczka wystarczy dla 4 osób, więc na jedną przypada ok. 100g
Brokuła obrać z liści, podzielić na różyczki i ugotować na parze. Gdy będzie miękki przelać zimną wodą, żeby nie stracił koloru.
Pozostałe warzywa  i pieczarki umyć, obrać pozbawić części niejadalnych. Paprykę, paprykę chili, cebulkę pokroić w kostkę, marchewkę w słupki, a cukinię w plastry. Mięso umyć, osuszyć, rozdzielić i pokroić, a następnie oprószyć solą, pieprzem i ziołami. Rozgrzać łyżeczkę oleju na patelni, rozgnieść czosnek i podsmażyć z cebulką,pieczarkami, cukinią i mięsem. Dodać marchew i paprykę i dusić ok 15 minut pod pokrywką. Na koniec wymieszać z ugotowanymi wcześniej brokułami.
Dodatkowo można sporządzić sos serowy na bazie mleka…
pół szklanki mleka podgrzać w rondelku, a drugie pól zmieszać z łyżeczką mąki i czubatą łyżeczką serka ziołowego almette.

Po wymieszaniu dodać zawartość szklanki do rondelka i mieszać, aż sos się zagęści. Warzywa zmieszać z makaronem, zalać sosem i jeść ze smakiem :))!

Bon apetit! 🙂

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *