Kotleciki rybne

Kotleciki które zaskakują smakiem, moim skromnym zdaniem lepsze od klasycznych klopsów mięsnych :). Zniknęły w mig!! Przepis nie zawiera jajek, więc nada się dla alergików. Z pewnością powrócą na nasz stół… myślę że dzięki temu też ryba częściej będzie lądowała na niejednym stole 😉

Przepis jest na 6 sztuk:

  • 250g polędwicy z dorsza
  • łyżka skrobi ziemniaczanej (dodaję ją zamiast jajka)
  • łyżka czubata bułki tartej
  • natka pietruszki drobno posiekanej
  • łyżeczka pieprzu ziołowego
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 papryczki chilli
  • 1-2 łyżki oleju rzepakowego do usmażenia

Polędwicę z dorsza zblendować. Następnie wymieszać ze skrobią, natką pietruszki, pieprzem ziołowym, solą i drobno pokrojoną papryczką chilli. Formować małe kotleciki i obtaczać w bułce tartej. Smażyć na rozgrzanym oleju po 3 minuty z każdej strony.

U nas wylądowały na talerzach z ziemniaczkami w mundurkach i surówką z marchwi i jabłka. Na zdjęciu jedna sztuka – nie przepadam za rybami – więc nakładałam ostrożnie 😀 Ale oczywiście jak spróbowałam to jeszcze 1,5 sztuki dołożyłam. Także dobrze radzę, liczcie choć 2 sztuki na osobę 🙂

Bierzcie i jedzcie z tego wszyscy!! 🙂 I dajcie znać czy smakowało :*

Dietetyk Basia Klawe

697-364-443

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *