Indyk w curry

Jeśli lubisz orientalne smaki i potrawy jednogarnkowe, to koniecznie wypróbuj mojego indyka w curry. Jest prosty w przygotowaniu i smaczny, a do tego niskokaloryczny, w przeciwieństwie do tradycyjnego curry.

Składniki: 

  • Mięso z piersi z indyka 200g
  • 1 mała cebula 70g
  • łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • ząbek czosnku
  • Jogurt naturalny 1,5% tłuszczu 150g
  • Ryż brązowy pół woreczka
  • łyżka oleju rzepakowego
  • łyżeczka wiórków kokosowych
  • curry


Przygotowanie:
Ryż ugotować wg. przepisu na opakowaniu. Kurczaka, cebulkę i czosnek pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać olej i podsmażyć cebulkę, czosnek, kurczaka i koncentrat. Wszystko doprawić intensywnie curry. Do miski wlać jogurt i powoli dodawać małe porcje podsmażonego na patelni kurczaka z cebulką, za każdym razem dokładnie mieszając. Gdy całość będzie już wymieszana z jogurtem, spróbować sosu i ewentualnie doprawić odrobiną soli i pieprzu oraz dodać wiórki kokosowe. Przełożyć składniki z powrotem na patelnię i poddusić jeszcze 5 minut na średnim ogniu.
Podawać z ryżem.

Smacznego! 

Jeśli ten przepis Ci się spodobał i chcesz rozpocząć z nami swoją przygodę z odchudzaniem – zapraszamy!

http://bit.ly/zapisynawizyte

Dietetyk
Barbara Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *