Curry z indykiem

Od jakiegoś czasu chodził za mną smak mleczka kokosowego z curry. Łatwo go uzyskać, jednak z czym podać? Najlepiej z kolorowymi i smacznymi dodatkami! U mnie dwa rodzaje papryk, zielona fasolka, pierś z indyka i ryż brązowy. Spróbujcie sami!

Składniki na 4 obiady:

  • pierś z indyka, 500g
  • zielona fasolka, 400g
  • Papryki: żółta i czerwona
  • cebula czerwona, 1 szt.
  • pasta curry, czubata łyżeczka
  • czosnek, 2 ząbki
  • mleko kokosowe, 400ml
  • olej rzepakowy, łyżka
  • ryż brązowy, 2 woreczki

Przygotowanie: 

Ryż ugotuj wg. przepisu na opakowaniu. Mięso z indyka umyj, osusz, pokrój w kostkę ok. 1 cm x 1 cm. Przypraw pastą z curry i wymieszaj. Cebulę pokrój w piórka. Na patelni podsmaż mięso z cebulką. Gdy mięso się usmaży, przełóż je z cebulką na talerz obok. Na tą samą patelnię, na której smażyło się mięso wrzuć pokrojoną w słupki paprykę i fasolkę i podsmaż do miękkości. Następnie dodaj mięso, zalej całość mlekiem kokosowym i wyłącz grzanie pod patelnią. Podawaj z ryżem brązowym.

Smacznego!

Dietetyk Barbara Klawe

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *