Chrupiący „Chlebuś” + pomidory nadziewane twarożkiem

Dzisiaj po dwóch latach w końcu zrobiłam chleb, na który przepis wysłała mi ciocia ze Stanów. Wyszedł znakomity… i zniknął ze świątecznego stołu po niecałych 10 minutach!
Ciasto przygotowałam dzień wcześniej, bo musi porządnie wyrosnąć.
Składniki

  • 3 szklanki mąki
  • czubata łyżeczka drożdży instant
  • płaska łyżeczka soli
  • 1,5 szklanki ciepłej wody
  • *dodatkowo dodałam łyżkę otrębów i ziarna słonecznika.

Przepis:
Ciasto wyrabiać około 1-3 minut, włożyć do miski, przysypać mąką i zakryć ściereczką.

 Poczekać aż wyrośnie. Mi ciasto wyrosło tak, że miska była pełna, także warto poczekać min. 3-4 h. Ciasto może leżeć max. 24h. Gdy wyrośnie wyrabiać je i dodawać mąki w miarę potrzeby, aż nie będzie klejące i będzie można uformować kulkę. Piekarnik nagrzać do 280 st. C i włożyć do niego naczynie żaroodporne opruszone mąką.   Naczynie wyjąć po ok. 10 minutach i włożyć do niego ciasto – otwierajcie ostrożnie, temperatura jest wysoka i można sobie spalić rzęsy (ostrzegła mnie przed tym ciocia :D)! Piec w tej temperaturze pod przykryciem 30 min. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i piec jeszcze 10-15 min., zerkając co jakiś czas do ciasta, żeby się nie spaliło. Poniżej załączam zdjęcie gotowego chleba…. Był PYYYYYYSZNY i bardzo chrupiący.
Dodaję cytat z meila od cioci:
Dom pachnie chlebem i jest tak przytulnie ze najlepiej  zaprosic sympatycznego kolege, kazdy bedzie twoj jak go poczestujesz tym chlebkiem z maselkiem i dzemem, nic wiecej nie trzeba. Odpisac czy zadzialalo? Jak nie to przysle inny przepis, albo zapros nastepnym razem innego faceta. Jak juz go masz to zapros tesciowa, zrobisz dobre wrazenie”….. 
Jestem pewna że to wszystko jest prawdą, bo chleb wyszedł ZNAKOMITY! 
Jeśli chodzi o pomidorki z twarożkiem, to z góry przepraszam za jakość zdjęcia, ale robiłam je „na szybko”.
Składniki:
  • 4 Pomidory 
  • Ser twarogowy / Mascarpone – 1 opakowanie
  • pęczek szczypiorku
  • jogurt- 2 łyżki 
  • pieprz, przyprawy

Przepis: 

Ser wymieszać z pokrojonym szczypiorkiem, jogurtem i przyprawami. Pomidory umyć, pokroić na połówki usunąć nożykiem wodnistą część pomidora. Nałożyć do każdej gotowy twarożek i ozdobić szczypiorkiem lub bazylią wedle uznania.  
Wartość kaloryczna 1 pomidorka z twarożkiem: 76 kcal 
Smacznego! 🙂
 
Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *