Chłodnik

Ta wiosenna, kolorowa zupa jest pysznym pomysłem na ciepły dzień 🙂 Jest prosta w przygotowaniu, nawet laik sobie z nią poradzi.
Składniki

  • litr jogurtu naturalnego (4 duże opakowania)
  • pęczek botwinki
  • pęczek rzodkiewek
  • 6 ogórków gruntowych
  • pęczek koperku i szczypiorku
  • 2 jaja
  • sól, pieprz, cukier
Przepis
 
Botwinkę dokładnie umyć i osuszyć. Listki oraz łodyżki posiekać, a buraczki obrać i pokroić w małą kostkę. Przełożyć do garnka i zalać niewielką ilością wody. Gotować aż zmiękną (ok. 15 minut). Jaja ugotować na twardo i po ostygnięciu pokroić w łódeczki. Rzodkiewki i ogórki umyć, a następnie pokroić w małą kostkę. Koperek i szczypiorek umyć i posiekać. Botwinkę zagotowaną w garnku zblendować i  dodać jogurty. Wymieszać i dodać warzywa oraz jaja. Doprawić do smaku 🙂 Zupę przechowywać w  lodówce.

 
 
Przygotowana porcja wystarczy na imprezę dla 12-14 osób lub na 2 porządne obiady 🙂 

 

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *