Bułeczki razowe z ziarnami

Czasem gdy zostanie mi nadmiar drożdży pokuszę się o zrobienie takich bułeczek. – wychodzą smaczne, chrupiące i przede wszystkim… sycące czego nie można powiedzieć o kupowanych w supermarketach, spulchnionych bułach :P. Przygotowanie jest proste, więc śmiało można się pokusić o przygotowanie ich nawet w ciągu tygodnia.

Składniki:

  • 1,5 szklanki mąki pszennej typ 650
  • 1,5 szklanki mąki pszennej razowej typ 1850
  • ok. 1,5 szklanki wody przegotowanej ciepłej wody
  • 15g świeżych drożdży
  • 3 łyżki oliwy z oliwek/ oleju rzepakowego
  • sezam lub pestki dyni do posypania.
  • 1 łyżeczka soli

Przygotowanie:

Drożdże wymieszać z połową szklanki wody. Do miski wsypać mąki i sól. Dolać drożdże zmieszane z wodą, oliwę / olej i resztę wody. Mieszać ciasto drewnianą łyżką. Gdy uformuje się kulka, ciasto należy przykryć do wyrośnięcia na ok. 30 minut.

Ciasto przykrywamy i odstawiamy do wyrastania na 30–40 minut.

Ciasto dzielimy na porcje i formujemy kulki dowolnej wielkości.  Z zewnątrz nacinamy na krzyż – wówczas góra będzie chrupiąca. Na koniec posypać bułeczki sezamem lub pestkami dyni.

Piec w temperaturze 180 stopni przez 18 minut.

Smacznego!

Dietetyk

Barbara Klawe

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *