Bezglutenowe ciasto czekoladowe :)

Dzisiaj przedstawię przepis na ciasto, które można zjeść bez większych wyrzutów sumienia -zwłaszcza jeśli nie poleje się go toną polewy, tak jak ja:P. Nie zawiera mąki dzięki czemu jest bezpieczne dla osób nietolerujących glutenu.  Nie zawiera jaj, więc osoby uczulone na nie mogą je spokojnie zjeść. Ponadto składa się z samych składników roślinnych, więc myślę, że i weganin kawałkiem nie pogardzi :). Ciacho jest łatwe i szybkie w przygotowaniu, a jedyne co mnie rozczarowało to to, że nie zdążyłam nawet zdjęć porobić, bo tak szybko znika! Przez to, że nie zawiera mąki jest delikatnie wilgotne w środku i przypomina konsystencją brownie. Myślę, że to ostatecznie przekona fanów czekoladowych wypieków… 🙂

Składniki:

  • 2 puszki fasoli czerwonej
  • 2 banany
  • 4 łyżki kakao/karobu
  • 4 łyżki miodu
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • opcjonalnie można dodać suszone owoce – ja dodałam suszone śliwki i żurawinę.
  • wiórki kokosowe/płatki migdałowe do ozdobienia
  • oliwa do wysmarowania formy
  • bułka tarta do obsypania formy
Przepis

Nastawić piekarnik na 180 stopni.
Fasolę odcedzić i przepłukać dokładnie zimną wodą na sitku. Wrzucić do miski i zblendować. Dodać pokrojonego banana i utrzeć z fasolą na jednolitą masę. Dodać resztę składników i dokładnie wymieszać. Na koniec dodać suszone owoce i delikatnie wymieszać łyżką. Foremkę do pieczenia wysmarować oliwką i obsypać bułką tartą, a następnie przełożyć do niej przygotowaną masę. Wstawić do nagrzanego piekarnika na 35 minut – z tego 25 minut grzanie góra i dół, a 10 minut grzanie od dołu.

Kaloryczność jednego kawałka takiego ciasta to ok. 126 kcal.

Pozdrawiam i życzę smacznej niedzieli! 🙂

Barbara Klawe

Zostaw komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *